Top destinaţii de Ski din Europa

1. Val Thorens, Franţa

În general nu ne gândim la Franţa atunci când vine vorba de o vacanţă la ski în străinătate, însă greşim. Val Thorens este staţiunea aflată la cea mai mare altitudine din Europa, peste 2000 metri, iar sezonul de iarnă începe în luna noiembrie şi ţine până în mai. De aproximativ doi ani este desemnată destinaţia numărul 1 de ski din lume, depăşind Statele Unite. Aceasta este situată în zona numită cele trei văi, care include Courchevel, Meribel, Belleville, unde 200 de ski lift-uri operează pentru 600 km de domeniu skiabil. Este un loc amenajat atât pentru un copil de 4 ani cât şi pentru o persoană de vârsta a treia, construit în stil pur montan, car-free, inovativ, reinventând modul de a experimenta o vacanţă la un resort de ski.

2. Cortina D’Ampezzo, Italia

Deşi Italia este recunoscută la nivel internaţional pentru minunăţiile culinare tradiţionale şi oraşele pline de istorie şi de o frumuseţe aparte, aceasta găzduieşte şi una dintre cele mai frumoase destinaţii de ski din Europa şi anume Cortina D’Ampezzo. Aceasta a găzduit jocurile Olimpice din anul 1956, fiind situată în munţii Dolomiti. Pune la dispoziţie pârtii de ski pentru orice tip de skior, de la începător până la avansat şi nişte peisaje unice în Europa. Este o comoară bine ascunsă, nefiind la fel de cunoscută la nivel mondial ca şi Val Gardena de exemplu, datorită faptului că nu se află în apropiere de un aeroport charter, însă tocmai acesta este farmecul aparte a acestei destinaţii. Ar trebui să se afle pe lista tuturor amatorilor de ski din lume.

3. Kitzbuehl, Austria

Aceasta este probabil una dintre cele mai cunoscute staţiuni de sporturi de iarnă atât în România cât şi în restul Europei. 148 km de pârtii aşteaptă în fiecare an un număr mare de turişti iar în perioada concursului masculin din cadrul circuitului Cupei Mondiale în luna ianuarie numărul se dublează. Dacă doriţi să vă petreceţi vacanţa în perioada aceea, cazarea trebuie rezervată cel puţin cu câteva luni înainte iar preţurile încep de la 130 Euro de persoană. Combinaţia de tradiţie, voie bună şi distracţie îi dau acestui loc şarmul care atrage vizitatori ca un magnet, deşi sunt locaţii în munţii Alpi cu o zăpadă mult mai bună şi munţi mai impozanţi. Sezonul se încheie în fiecare an la începutul lunii aprilie.

4. Zermatt, Elveţia

Este denumită ”lumea fără maşini” deoarece autovehiculele sunt interzise în Zermatt, dar nu vă faceţi griji nu trebuie mers peste tot pe jos, puteţi urca într-una dintre maşinuţele electrice puse la dispoziţia turiştilor sau într-o caleaşcă trasă de cai. Pentru cei care îşi doresc o vacanţă liniştită şi relaxantă acesta este locul perfect. Liniştea şi pacea domneşte în această regiune iar zăpada este aproape permanentă, pe durata întregului an şi mândrindu-se astfel cu unul dintre cele mai lungi sezoane de ski din Europa. Pe lângă opţiunile sporturilor de iarnă care pot fi practicate, există posibilitatea de a vizita o grotă naturală situată sub gheţarul Matterhorn, denumită ”Sala de gheaţă”. A nu se rata!

5. Chamonix, Franţa

Întotdeauna va avea un loc în cărţile de istorie a lumii, fiind prima locaţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, în anul 1924. Principala atracţie este muntele Mont Blanc, pârtiile fiind în special potrivite pentru schiorii cu o experienţă mai vastă fiind de o dificultate mare. Sunt însă şi anumite locuri în care începătorii pot prinde gustul acestui minunat sport. Aici putem găsi una dintre cele mai lungi pârtii din lume, de aproape 24 km ( Vallee Blanche ) iar pentru cele 66 de pârtii dispuse pe o distanţă de 140 km există 48 de mijloace de transport pe cablu. Preţurile nu sunt foarte piperate iar dacă rezervările se fac din timp puteţi pune mâna pe o ofertă foarte avantajoasă.

6. Lech, Austria

Este una dintre locaţiile cele mai glamourous de ski din întreaga Europa, iar preţurile sunt pe măsura serviciilor oferite. Totuşi aici se află unele dintre cele mai recunoscute şcoli de ski din Europa, fiind locul perfect pentru începători sau familii cu copii. Clădirile ostentative şi atmosfera de basm creată de acestea pot transforma o simplă vacanţă la munte într-una de vis. Acest ex oraş al fermierilor este popular încă din anii 1920-1930 şi a reuşit până în ziua de astăzi să-şi menţină caracterul şi şarmul original. De la cele mai apropiate aeroporturi Zürich şi Innsbruck drumul spre Lech este unul întortocheat şi datorită vremii uneori foarte dificil, însă nu pare a deranja vedetele şi oamenii înstăriţi care aleg în fiecare an să-şi petreacă concediul în această frumoasă regiune din Austria.

Destinaţii ski din România

România a făcut în ultimul timp progrese în amenajarea pârtiilor de ski, fapt care se observă în numărul mare de turişti prezenţi pe durata întregului sezon de iarnă. Fiecare dintre staţiunile româneşti are farmecul său aparte şi peisaje unice. Cel mai mare domeniu de ski din România şi totodată cel mai frumos este Valea Prahovei, locul unde se găseşte şi cea mai bună pârtie de ski de pe teritoriul ţării noastre. Printre staţiunile montane se numără Azuga, Buşteni, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia, etc.

1. Predeal

Staţiunea Predeal este una dintre cele mai importante şi apreciate staţiuni montane din România, fiind situată în partea superioară a Văii Prahovei, înconjurată de Munții Bucegi, Munţii Piatra Mare şi Munţii Postăvaru. Pârtiile sunt atât pentru începători cât şi pentru avansaţi, iar sezonul se întinde din luna decembrie până în martie. Dacă vremea este nefavorabilă şi zăpada nu se ridică la nivelul adecvat, există instalaţii de zăpadă artificială. Există 12 pârtii dintre care 3 sunt aprobate la nivel internaţional: Clăbucet Sosire pentru începători, Clăbucet Varianta de nivel uşor şi pârtia Subteleferic pentru avansaţi. Preţurile încep de la aproximativ 70 lei pe noapte, însă diferă în funcţie de hotelul la care se face cazarea. Ofertele de Crăciun şi Revelion sunt accesibile atâta timp cât rezervările sunt făcute din timp.

2. Sinaia

În staţiunea Sinaia sezonul începe în luna decembrie şi poate dura până în luna mai datorită crestelor de până la 2000 metri. Aici se poate practica cel mai bun ski de altitudine din România pe un domeniu de 22 km. Pârtia Carp porneşte de la cota 2000 până la 1400, fiind recomandată numai schiorilor experimentaţi datorită gradului de dificultate ridicat. În Valea Dorului se găsesc 3 piste de nivel uşor care sunt deservite de un telescaun. Odată cu lăsarea serii opţiunile de After-Ski sunt nenumărate existând diferite restaurante, cluburi şi baruri pe placul fiecărui turist. Preţurile la cazare încep de la 65 de lei pe noapte. Ofertele de Crăciun şi Revelion sunt accesibile atâta timp cât rezervările sunt făcute din timp.