Top Destinatii

Top 10 destinaţii turistice preferate în Europa 2014.

Destinaţia turistică preferată în 2014 nu mai este Parisul, capitala franceză fiind detronată de Istanbul, arată clasamentului realitaz de de site-ul de călătorii Trip Advisor.

 

Pe următoarele două poziţii în „Top 10 destinaţii turistice preferate în 2014”, se află Roma şi Londra, iar Parisul ocupă poziţia a şaptea.

Fostă capitală a Imperiului Otoman, Istanbulul ştie cum să atragă turiştii, scrie presa franceză.

„Clasamentul se bazează pe aprecierea celor care călătoresc din lumea întreagă. Istanbulul nu este o destinaţie necunoscută pentru francezi, însă este mai exotică pentru chinezi sau americani”, a declarat Artine Meckertichian, purtător de cuvânt al Trip Advisor în Franţa, pentru 20minutes.fr.

De fapt, exotismul pare a fi unul din elementele de care beneficiază unele din oraşele aflate pe primele 25 de locuri: Hanoi ocupă locul opt în clasament, Budapesta, poziţia 2, iar Lisabona locul 23.

Oraşul marocan Marrakech ocupă poziţia a şasea, făcând un salt de 13 locuri faţă de clasamentul de anul trecut. Dintre metropolele care ce reprezintă destinaţii turistice tradiţionale, New York ocupă locul al 12-lea, Paris, şocul al 7-lea, iar Berlin al 11-lea.

 

Top 10 destinaţii inedite

1.   ROMÂNIA

După ce au fost speriaţi de infracţionalitatea din Ferentari şi au considerat ca griul blocurilor din celebrul cartier bucureştean nu este emblematic pentru România, specialiştii în călătorii acreditaţi de CNN au decis să mai acorde o şansă ţării noastre în fata turiştilor. Aşadar, au realizat că, pe lângă Ferentari, România mai are şi munţi, şi mare, şi Maramureş, şi câmpii întinse, şi o poiană ticsită cu narcise, şi manăstiri din Moldova, unicat în lume şi multe alte spatii pe care turişti din lumea-ntreagă le-ar putea vizita cu maximă încântare. Astfel, au inclus România în topul celor mai inedite destinaţii de vacanţă. Autorii recomandă drumeţiile prin munţii Carpaţi, pentru peisajele superbe şi pentru fauna interesantă, în special urşii din pădurile Transilvănene. De asemenea, Carpaţii sunt o alternativă a Alpilor mai puţin cunoscută, mai puţin aglomerată şi mult mai ieftină. Conform CNN, unele dintre obiectivele care nu trebuie ratate sunt Castelul Bran, Sighişoara şi mânăstirile din nordul Moldovei. Conform autorilor materialului realizat de CNN, arhitectura stalinistă din România contrastează cu arta şi arhitectura medievală, care evocă o istorie bogată. Deşi se îndreaptă rapid spre modernizare, România atrage turiştii prin construcţii vechi de sute de ani. Cetăţile şi sutele de sate medievale, unele datând chiar din secolul al XIII-lea, sunt exemple perfecte ale arhitecturii Evului Mediu şi unele dintre cele mai bine păstrate construcţii saxone din Europa.

2.   BOLIVIAStatul din America de Sud nu este cunoscut pentru staţiuni de lux, restaurante scumpe, autostrăzi sau mijloace de transport în comun pe care te poţi baza, relatează CNN, în topul citat de Mediafax.. În schimb, această ţară compensează prin peisajele sale deosebite şi prin experienţele ieşite din comun pe care le oferă turiştilor. Vizitatorii pot mânca inimi de viţă de la vânzătorii ambulanţi, în La Paz, sau pot face drumeţii pe Isla del Sol aflată pe lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud şi lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. Salar de Uyuni, o altă destinaţie care nu trebuie ratată, este cea mai mare câmpie de sare din lume, cu o suprafaţă de peste 10.000 de kilometri pătraţi. Acesta este unul dintre cele mai netede locuri de pe Pământ, cu o diferenţă de nivel de doar un metru.

bolivia

3.   MALAWI

Pentru a vă bucura cu adevărat de micul stat african, agenţii de turism recomandă să închiriaţi o maşină şi să străbateţi ţara de la un capăt la celălalt. De la nord la sud, Malawi are doar 836 de kilometri. O destinaţie care nu trebuie ratată este lacul Malawi, o întindere uriaşă de apă, cu plaje splendide. Malawi este al treilea lac din Africa după suprafaţă şi al nouălea din lume, iar adevăratele atracţii nu se află pe mal, ci sub apă. Lacul găzduieşte cele mai multe specii de peşti dintre toate întinderile de apă dulce din lume, în jur de o mie, iar multe dintre acestea pot fi găsite doar acolo.

4.   MONGOLIA mongolia

Mongolia este considerată ca fiind o stepă întinsă, aproape pustie, în care nu ai ce să vezi şi într-adevăr, Mongolia se întinde pe 1.564.116 kilometri pătraţi, de peste şase ori mai mult decât suprafaţa României şi are o populaţie de doar 3 milioane de locuitori, dintre care aproape jumătate în capitala Ulan Bator. Densitatea populaţiei este de 1.84 locuitori pe kilometru pătrat, cea mai mică dintre toate statele independente din lume. Spaţiile mari, neaglomerate şi liniştea nu ar trebui să îndepărteze vizitatorii, ba dimpotrivă, spun agenţii de turism. Dacă hotărâţi să vizitaţi ţara lui Ginghis Han, care a pus bazele Imperiului Mongol, cel mai întins din lume la un moment dat, ar trebui să o faceţi călare, la fel ca temuţii invadatorii de odinioară. O alternativă de transport este trenul, de la Beijing la Ulan Bator, o călătorie care durează 30 de ore, dar permite admirarea peisajului, spre deosebire de zborul cu avionul. O destinaţie care nu trebuie ratată este deşertul Gobi, unde puteţi întâlni urşi şi cămile sălbatice.

5.   IDAHO, STATELE UNITE

Idaho este singurul stat din vestul Americii care nu are un parc naţional important, în timp ce în state alăturate ca Wyoming sau Utah se regăsesc parcuri cunoscute la nivel mondial, ca Yellowstone ori Zion. Idaho beneficiază însă de peisaje la fel de spectaculoase ca şi statele cu care se învecinează, iar faptul că nu este vizitat de atât de mulţi turişti nu poate fi decât îmbucurător din punctul de vedere al potenţialilor vizitatori. Astfel vă veţi putea bucură în voie de munţii, râurile şi lacurile din vestul Statelor Unite. O activitate care nu trebuie ratată este raftingul pe râul Salmon, experienţă care durează şase zile şi străbate peisaje splendide.

6.   CAPE BRETON, CANADA

Insula de 177 de kilometri, aflată în Oceanul Atlantic, în apropiere de Golful Sfântul Laurenţiu, este omisă de cei mai mulţi dintre turişti. Doar două din zece persoane care vizitează Nova Scoţia ajung până pe insula Cape Breton şi mai puţin de 10% dintre turiştii din alte ţări vizitează Canada Atlantică. Deşi a fost şi colonie franceză şi britanică, insulă este dominată de cultură scoţiană, de la muzică până la tradiţii şi relief. Barurile şi terasele locale sunt renumite, în special Red Shoe, (n.r. pantoful roşu, în limba engleză) din Mabou, numit aşa după o pereche de pantofi pătată, care a inspirat şi o melodie. CNN recomandă să vă împrieteniţi cu localnicii şi să dansaţi cu ei, o experienţă deosebită pe insulă.

cercul polar

7.   CERCUL POLAR ARCTICZona începe de la 66 de grade şi 33 de minute latitudine nordică şi se întinde până la Pol, incluzând porţiuni din opt state. Vara, soarele nu apune cel puţin o zi, iar perioadă se măreşte cu cât avansezi spre nord, ajungând până la zile şi nopţi care durează câte şase luni. Regiunea cuprinde porţiuni din opt ţări, Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Islanda, însă CNN recomandă să experimentaţi zona prin Norvegia. Arhipelagul Svalbard este cel mai nordic loc din lume locuit permanent şi este zona perfectă pentru a vedea urşi polari sau alte animale arctice. Vara, soarele nu apune de pe 19 aprilie şi până pe 23 august. O experienţă care nu trebuie ratată este atingerea Polului Nord, fie că o faceţi pe schiuri sau cu elicopterul.

8.   BHUTAN

Regatul aflat în sudul Asiei, la poalele munţilor Himalaya este ultimul stat budist din regiune. Bhutan este singura ţară din lume care măsoară fericirea cetăţenilor şi, spre deosebire de India şi China, nu urmăreşte dezvoltarea turismului în mod special. Doritorii trebuie să plătească pentru activităţile pe care vor să le desfăşoare înainte să ajungă acolo şi limita minimă este de 250 de dolari pe zi, fapt care îndepărtează turiştii care fac excursii în statele vecine.

Dacă ajungeţi acolo, alegeţi să urmaţi traseul Omului de Zăpadă, o rută dificilă, care durează 24 de zile. Drumeţia, care include vârfurile care separă Bhutanul de Tibet, străbate unsprezece trecători la mare altitudine în munţii Himalaya, nefiind recomandată celor mai puţin experimentaţi.

9.   NORTHLANDCei mai mulţi dintre turiştii care vizitează Noua zeelandă aterizează la Auckland şi apoi se îndreaptă spre sud. Astfel, regiunea Northland, aflată, aşa cum îi spune şi numele, în partea de nord a ţării, este de cele mai multe ori trecută cu vederea. Zona este cunoscută pentru cultura şi civilizaţia maori, reprezentate puternic în regiune, dar şi pentru influenţa europeană, dovadă a trecutului ţării, dominată de coloniştii de pe bătrânul continent. Zona este perfectă pentru scufundări şi cele peste 140 de insule din regiune merită explorate. Acestea nu sunt însă foarte dezvoltate, aşa că, dacă ajungeţi în Northland, rămâneţi pe insula principală, de unde puteţi să faceţi excursii spre oricare dintre ele.

NORTHLAND

10. SPAŢIUL COSMIC

Scumpă şi periculoasă, această excursie este aleasă, probabil, de cei mai puţini dintre turişti. Space Adventures a trimis şapte vizitatori pe Staţia Spaţială Internaţională, la mai mult de 400 de kilometri deasupra Pământului, timp de zece zile. Costul unui singur bilet este însă de 50 de milioane de dolari, mult prea scump pentru cei mai mulţi dintre noi.

Cabana Caraiman este concesionată unui cetăţean britanic

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s